8 Haziran 2011 Çarşamba

Bİlgisayarcı Erzurumlu

Bir işyerine bilgisayar ve stok programı satılır.
Teknik servis elemanı bilgisayarı işyerine kurduktan sonra stok programının kullanımı ile ilgili bilgi verir ve ayrılır.
Aradan bir iki saat geçer, işyerinden
telefon:
-"Kardeşim sizin anlattığınız gibi yapirem fakat program düzgün çalışmiir." Teknik servis elemanı sorar:
-"Nasıl yapıyorsunuz?"
-"Senin anlattığın gibi."
-"Hata ne?"
-"Yazdığım bilgiler kaydetmeme rağmen saklanmir."
-"İşlem basamaklarını tek tek anlatın."
-"Tamam" diyor ve başlıyor anlatmaya...
"Programı açirem. Malın adı bölümüne adını, adedi bölümüne adedini, birim fiyatını vb. yazirem.
Hepsini yazdıktan sonra senin anlattığın gibi kayıt bölümüne basirem.
Ekrana bir yazı geliyir: Kaydetmek ister misiniz? E/H yazısı çıkir.
Ben de diyirem Hee..."
Not : Erzurum Şivesinde Hee Demek Evet Demektir

Nedir bu fare fare dedikleri?

Fare (mouse), klavyeden sonra bilgisayarda kullanılan en yaygın girdi aygıtıdır. Kullanımı klavyeye nazaran daha basittir. Grafik görüntü arabirimi kullanılmaya başlandığından beri fare desteği programlar içine yerleştirilmeye başlanmıştır.
Bilgisayar programlarının çoğu, özellikle Windows işletim sistemi altında çalışan programlar fareye gereksinim duymaktadırlar ve farelerin yaygınlaşmasıda Windows 95 işletim sistemi ile birlikte başlamıştır.

Bilgisayar Kasası ve İç Donanımı

Kasa İçinde Genellikle :
1-FAN
PC açıldığında devreye girer ve iç elemanların ısınmasını engeller. Piyasada iki adet işlemci firması vardır. Bunlar, INTEL ve AMD firmalarıdır. Bu işlemcilerden AMD marka işlemciler ucuzdur. Ancak çok fazla ısınma problemi vardır. Bu yüzden bu marka işlemcilerin ek fan ihtiyacı vardır. Ancak ısınma problemide eskiye göre bu işlemcilerde azalmıştır.
ELEKTRİK DÜĞMESİ
PC' yi açmaya ve kapamaya yarar. Her bilgisayarda olmayabilir.
2-GERİLİM DEĞİŞTİRİCİ
Bu anahtar sayesinde bulunan ülkeye göre akımın giriş gücünü seçmek mümkündür. Örneğin A.B.D.' de 110 Volt'a, Türkiye'de 220 Volt'a ayarlanır. Dikkat edilmesi gereken bir başka konuda taşınabilir bilgisayarlarda da aynı problem vardır.
3-BESLEME
Akım prizine bağlanacak olan kablonun yerleştirilmesi gereken prizdir.
4-FARE
Farenin bağlanması için seri bağlantı noktası.
5-KLAVYE
Klavyenin bağlanması için seri bağlantı noktası.
6-USB GİRİŞİ
USB ( Universal Serial Bus ), PC'nin farklı tipte donanımlarla diyalog kurmasında kullanılan en yaygın bağlantı tiplerinden birisidir. Tüm yeni nesil bilgisayarlar USB 1.1 standardını ve bunun daha gelişmiş sürümü olan USB 2.0 standardını destekliyorlar. Çünkü fareden tutunda yeni model yazıcı ve tarayıcıya kadar birçok cihaz bu tipteki bağlantıyı tercih ediyor.
7-RJ-45 ETHERNET GİRİŞİ
Ethernet, iş ve cafe ortamlarında PC'leri yerel bir ağa(LAN, Local Area Network) bağlamak için kullanılan en yaygın teknolojidir.
8-SERİ BAĞLANTI NOKTASI
Normalde harici modemin ya da diğer harici donanımların sisteme bağlanması için kullanılır.
9-ENTEGRE VİDEO ÇIKIŞI
Bu bağlantı noktasına monitörünüzü bağlayabilirsiniz. Giriş, direkt olarak anakarta entegre edilmiştir. Her anakart bu özelliği desteklemez.
10-PARALEL BAĞLANTI NOKTASI
Paralel bağlantı noktası, yazıcı ile yapılan standart bağlantılar için kullanılır. Bir yazıcı hem parelel bağlantıyı, hem de USB bağlantısını destekleyebilir. Sadece paralel bağlantı ve sadece USB bağlantısını tercih eden yazıcı tipleri de vardır.
11-OYUN GİRİŞİ
İsminden de anlaşılabileceği gibi bu giriş, bilgisayarın oyun donanımıyla bağlantısını sağlamaktadır. Oyun çubukları (joystick) bu tip donanımların en tipik örneğidir.
12-M VE N SES GİRİŞLERİ
Hoparlör ve kulaklık için kullanılan girişlerdir. Line-in(M) ve line-out(N) olarak ikiye ayrılırlar. Farklı renkleri, doğru kablonun doğru girişe takılmasını kolaylaştırır.
13-MİKROFON GİRİŞİ
Mikrofonu sisteme bağlamak için kullanılan giriş.
14-GRAFİK KARTI (EKRAN KARTI)
Bu özellik PC'de ekran kartı bulunuyorsa geçerlidir. Özellikle oyunların oynanması için iyi bir grafik kartı şarttır. Kart 2 veya 3 girişe sahiptir. Bunlardan bir tanesi monitör bağlantı noktası, bir diğeride TV çıkışıdır. Bunların dışında yeni kasalarda DVI bağlantısı vardır. DVI, yeni nesil LCD monitörleri sisteme bağlamak için kullanılıyor.
DAHİLİ MODEM
Modem, internet bağlantısını sağlar.
TELEFON GİRİŞİ
Telefon hattı kablosunun modeme bağlanması için kullanılan giriş.
Bulunur.
Makine mühendisi, elektrik mühendisi ve bilgisayar mühendisi üç arkadaş arabayla giderken, araba bozulur.
İlk olarak makinacı der ki:
-bu makine mühendisinin işi bana bırakın ve motor aksam devir şu-bu derken başarısız olur ve işi bırakır.
Elektrik mühendisi de atılır;
-Herhalde elektrik sisteminde sorun var ben hallederim der. Akü sigorta marş hepsini kurcalar ise yaramaz. Diğer ikisinin kendisine baktığını ve sıranın geldiğini anlayan bilgisayar mühendisi sakin bir şekilde;
-"Arkadaşlar, arabadan inip kapıları kapatalım, sonra tekrar açalım ve binelim. Çalışırsa çalışır. Çalışmazsa yapacak birşey yok" der.
(Bilgisayar kitlendiğinde hemen reset çekilir. Çalışırsa çalışır.)

Mavi Ekran Hatası Nedir? Ne Değildir?

Mavi Ekran Hatası Nedir? Ne Değildir? Mavi ekran, Microsoft Windows'un bir şekilde üstesinden gelemediği sorunlarda kitlenip ekrana getirdiği ve üzerine birçok esprinin yapıldığı hata ekranıdır. Hatta daha ileri giderek dilimize "Mavi Ekran" deyimini kazandırmıştır. Bu deyim bir olay sonucunda şaşırmak, dumur olmak anlamına gelir. Windows 98, tanıtıldığı ve tüm dünyada canlı olarak yayınlanan toplantıda bilgisayara bir tarayıcı takılması ile kilitlenmiş ve mavi ekran vererek daha piyasaya sürülmeden herkesin gözü önünde çöken ilk işletim sistemi unvanını almıştı. Bildiğiniz üzere "Mavi Ekran hataları" Windows durma hataları olarak da bilinir. Mavi ekran hatalarının nedenleri çeşitlidir. Bazen yazılımsal bir sorun, bazen de donanımsal bir sorun mavi ekran hatası ya da orijinal adıyla BSOD almanıza neden olur. Yazılımsal sorunlar genellikle giderilebilir sorunlardır. Ancak donanımlardaki fiziksel sorunlar yazılımsal müdahale ile giderilemez. Mavi ekran hatalarının kaynağını öğrenmek için ekrana gelen hata kodu analiz edilebilir. Bunun için Microsoft tarafından sağlanan Windows Debugging Tools yazılımı kullanılabilir. Ancak son kullanıcılar için bu yazılımı kullanmak pek kolay değildir. Mavi Ekran hataları ile ilgili sağlıklı bilgileri Microsoft'un web stesinde bulabilirsiniz.
Nedir bu F Klavye Q Klavye olayı? Neden F veya Q demişler... Hikaye şöyle : F Klavye daktilo yazım düzenidir. Eskiden bilgisayarlardan önce daktilolar kullanılırdı. İlk har F ile başladığı için F klavye düzeni diye bilinir. Eskiden daktilo kullananların F klavye alışkanlığı devam edebilmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte Q klavye kullanılmaya başlanmış nitekim ülkemizde de Q-Türkçe Klavye diye bir kavram gelişmiştir.
F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer. F klavyede Türkçede çok kullanılan harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir. Art arda gelen harflerin yazım hızı da farklı parmaklara dağılımı daha iyi olduğundan standart Q klavyeye göre daha yüksektir. Q klavyede hızlı yazılamamasının temel nedeni bu klavyenin İngilizceye özel hazırlanmış olması değil, daktilonun harf çubuklarının hızlı yazmada sıkışmaması için tasarlanmış olmasıdır. F için milli klavye demek doğru bir tanımlama olsa bile dünyada Q klavye kullanımı fazladır.

Bilgisayarda F ve Q klavye değişikliği Nasıl Yapılır?

Bilgisayarda F klavye düzenine geçebilmek için öncelikle kullandığınız işletim sisteminin Dil özelliklerini değiştirmeniz gerekiyor. Örneğin Windows XP kullanıcısı iseniz, Başlat >> Ayarlar >> Denetim Masası >> Bölge ve Dil Seçenekleri bölümüne tıklayın, açılan ekranda Diller sekmesinden Ayrıntılara geçiş yapın. Karşınıza gelen alanda Ekle diyerek Türkçe F klavyeyi sisteminize tanıtabilirsiniz. Bu sayede F klavye ile yazılar yazabilirsiniz. Elbette bunun terside mümkün. Şayet Q klavyeyi bilgisayarınızdan kaldırmadıysanız Shift+Ctrl tuş kombinasyonu ile F klavyeye anlık geçişler yapabilirsiniz. Bu noktada önerimiz hangi dili kullanmayacaksanız ayarlardan bu dili komple kaldırmanızdır.

Klavye Temizliği Nasıl Yapılır?

Klavyeyi koruyucu bir bakım için klavyeyi haftada bir  ya da ayda bir elektrikli süpürgeyle temizlenmelidir. Ancak bu işlemi yaparken tuşların fırlayıp makinenin içine girmeyeceğinden emin olmalıyız. Klavyeye basınçlı hava ile üflemeden önce, içinde toplanan tozun aşağıya düşebilmesi için ters çevrilir.
Bütün klavyelerde tuşların her biri  kolaylıkla çıkabilir. Tuşların takılması yada her basıldığında yazılmaması durumunda tuşlar çıkartılabilir. Tuşu çıkarttıktan sonra tuşun alt tarafındaki bölgeye kiri çıkartmak için basınçlı hava püskürtülür. Daha sonra tuşlar yeniden yerine takılır.
Klavyenin üstüne bir şey dökülmesi durumunda klavyeyi soğuk saf su ile temizlenmelidir. Klavye parçalarına ayırarak bileşenleri su ile yıkanır. Klavye tamamen kuruduktan sonra çalıştırılır. Aksi takdirde bazı bileşenleri kısa devre yapabilir.